lecturi de lectură

Cele mai bune cărți despre artiști con, conform experților în adevărata crimă

Anonim

Bine ați venit la listele de lectură , ghiduri cuprinzătoare de cărți, concepute pentru a vă face un expert (sau cel puțin un partener fascinant al unei petreceri) în subiecte hiperspecifice sau de știri noi precum microdozarea , culte sau Coreea de Nord . Aici am completat cele mai bune cărți despre artiștii legendari și despre înșelătoriile infamate de-a lungul istoriei.

Este vara de înșelătorie. Scriitorul din New York, Jessica Pressler, a expus povestea șocantă a lui Anna Delvey; Cartea lui John Carreyrou, " Bad Blood", a lovit lista celor mai bine vandute, care a inregistrat cresterea si coborarea startului de biotehnologie Theranos si fondatorul ei, Elizabeth Holmes. Dacă ți-e foame să citești mai multe despre grigorii și con artiștii, am pus împreună o listă de lectură a cărților esențiale solicitând unui grup de experți să-i recomande pe cei interesați. Experții includ Maria Konnikova, autorul jocului The Confidence Game ; Luc Sante, autor al filmului "Low Life: Lures and Snares of Old New York" ; Nate Hendley autor al The Big Con: hoardele mari, fraude, grifturi și tâlhăriri în istoria americană ; TD Thornton, autor al aventurilor mele cu banii tăi ; Diana B. Henriques, autorul The Wizard of Lies: Bernie Madoff și Moartea de încredere ; Robert S. Feldman, autorul The Liar in viata ta ; un cetățean preocupat, gazda anonimă a podcast-ului Swindled ; și Dwyer Murphy, editor principal al site-ului CrimeReads.

Fiecare expert a împărtășit o listă de cărți pe care le consideră esențiale lectură pentru oricine interesat de celebrul cons. Nominalizările lor includ poveștile celor doi grifteri din secolul al XIX-lea, care au profitat de noile orașe ale Americii și de transportul feroviar pentru a-și realiza trucurile fără a fi recunoscuți, iar escrocii contemporani care folosesc instrumente financiare high-tech pentru a înșela oamenii inocenți din milioane de oameni. În majoritatea cazurilor, am inclus titluri recomandate de cel puțin doi experți pentru a ne asigura că acoperim cele mai notorii dintre ele, dar am selectat câteva, cu o singură mențiune, că am analizat și considerat adăugiri esențiale ale canonului con-artist.

The Big Con: Povestea omului de încredere de David Maurer

Aproape fiecare expert cu care am vorbit a menționat acest studiu clasic din 1940 al conchisilor americani de profesorul de lingvistică David Maurer, care, potrivit lui Thornton, "a avut acces.

la frământările internationale ale fraternității americane de îngrozitori ". Fascinat de limbajul subteran, Maurer a introdus expresii precum" shills "și" payoff "în mainstream, oferindu-ne vocabularul pentru a discuta con artiștii. Sante, care a scris o introducere la o ediție din 1999 a cărții, a numit-o "un studiu în derulare a celor mai ambițioase contra în epoca lor de aur de la sfârșitul secolului al XX-lea"; și Konnikova a spus că este "o bijuterie, aducându-vă în lumea conului într-un mod distractiv și luminos. Dacă citiți doar o carte, aceasta este. "De asemenea, a servit drept bază pentru filmul The Sting, câștigat de Oscar, din 1973.

Conman: Povestea proprie a lui Swindler de către JR "Yellow Kid" Weil și WT Brannon

De la oferte false de petrol până la curse de cal fals, Joseph "Yellow Kid" Weil se zvonește că a furat mai mult de 8 milioane de dolari în cariera sa criminală. În memoriul său, Hendley a spus că Weil descrie modul în care "a fixat meciurile de box și a vândut mlaștină (comercializate ca loturi rurale înființate) la victimele greșite la începutul anilor 1900. Weil este pe deplin onest despre înșelătoriile lui - și fără nici o regret sau remușcare ". Sante a recomandat, de asemenea, această autobiografie" informativă "a" unuia dintre vechii maeștri ".

Mark Inside: o suferință perfectă, o răzbunare copleșitoare și o mică istorie a Big Con de Amy Reading

Thornton a recomandat acest "ritm rapid și real, citit despre un fermier din Texas din 1919, care încearcă să alunge pe cei care l-au răsculat într-o fraudă". De asemenea, unul dintre cele mai bune sondaje ale lui Murphy, The Mark Inside dezvăluie cum J. Frank Norfleet, după ce și-a pierdut averea de două ori în tranzacții de acțiuni false, sa angajat într-o călătorie în toată țara pentru a se răzbuna. El a reprezentat de multe ori o țintă potențială naivă de a atrage con în bărbați și a adoptat artele de înșelăciune ale aceluiași personaj, pentru a le aduce în cele din urmă.

Charlatan: cel mai periculos Huckster al Americii, omul care la urmărit și vârsta lui Flimflam de către Papa Brock

Cartea "aproape prea nebună pentru a fi adevărată" spune povestea lui John R. Brinkley, care, a spus Hendley, a fost "un chirurg abia competent în Kansas, care a câștigat milioane în anii 1920 și 1930, transplantând testicule de capră în scrotumuri bărbați într- pentru a-și revigora virilitatea ". Deși procedura era inutilă - și adesea mortală - Brinkley a făcut încă o avere în largul celor nesiguri și insuportabile. Dintre toate cărțile pe care le-a recomandat, Murphy a numit-o pe Charlatan "cea mai distractivă dintre ciorchine. Este un set sălbatic de fapte și se simte ca o poveste distinctă americană con - toate chutzpah și auto-iluzie. "

Imperiul de înșelăciune: Povestea incredibilă a unui înșelător de master care a sedus un oraș și a captivat națiunea de Dean Jobb

Împreunând decalajul dintre oamenii de încredere ai trecutului și criminaliștii financiari de astăzi sofisticați, avocatul Leo Koretz a realizat o schemă Ponzi elaborată și suficient de profitabilă pentru a rivaliza pe Bernie Madoff. Hendley îi place acest "cont bine cercetat" al unui avocat din Chicago, care a devenit un supremaș, care a furat 30 de milioane de dolari de la investitori. Koretz a vândut credite ipotecare false și a plănuit tranzacții frauduloase și petroliere, plătindu-și vechii investitori cu bani noi. "Nu este diferit de schema lui Madoff și încă mai înspăimântător, nu atât de diferit de ceea ce o mulțime de firme cu capital privat astăzi, într-un mod mai complex, legalizat ", a spus Dwyer.

Prinde-mă dacă poți: adevărata poveste a unui adevărat fals de Frank W. Abagnale Cu Stan Redding

Sante a recomandat acest memoir al "carierei de vârtej a unui impersonator serios și a unui artist de bad-check", cunoscut în filmul cu același titlu de Leonardo DiCaprio. Prezentând ca pilot, avocat, doctor și profesor universitar, Abagnale a cedat cecuri în valoare de peste 2, 5 milioane de dolari. Hendley a spus că autobiografia celebrului con man "oferă un aspect excelent în mintea unui artist de înșelătorie naturală".

Cei mai deștepți băieți în cameră: Amazing Rise and Scandalous Fall of Enron de Bethany McLean și Peter Elkind

O dragă a lumii corporatiste din anii 1990, compania energetică Enron este acum mult mai sinonimă cu frauda corporatistă răspândită. "Această carte afișează totul în detalii ciudate", a spus un cetățean preocupat. "Evenimentele incredibile și personajele de neuitat vă vor pune la îndoială dacă povestea este de fapt adevărată". Coautorul Bethany McLean a scris primul articol care pune sub semnul întrebării adevărata valoare a lui Enron în 2001 și ea, alături de jurnalistul Forbes, Peter Elkind, scandal al corupției instituționalizate în acest cont definitiv.

Vrăjitorul minciunii: Bernie Madoff și moartea de încredere de Diana B. Henriques

"Din cărțile mai noi cu privire la crimele financiare, e greu să-l joci pe Wizard of Lies ", a spus Murphy. "Scala fraudei lui Madoff și înțelegerea lui Henriques, ambele sunt uimitoare", a declarat jurnalistul financiar al New York Times, Diana B. Henriques, povestea incredibilă a schemei de ponzi de zeci de ani, de miliarde de dolari, a lui Bernie Madoff pentru ziar, și în cartea ei, ea pune, așa cum spune Hendley, "cum cel mai notoriu con artist din vremurile recente a scăpat cu dificultatea financiară atât de mult timp". Cartea lui Henriques este, de asemenea, recomandată de Feldman, care la numit " care face dinamica complicată a uneia dintre cele mai elaborate scheme Ponzi înregistrate și nu numai că oferă un cont care arată profunzimile înșelăciunii, dar cât de mult voiau multe din victimele sale să accepte prea bine să se întoarcă la investițiile lor ".

Doresti sa fii bogat ?: Povestea completa a lui Bernard Cornfeld si IOS de Charles Raw si Godfrey Hodgson

Una dintre opțiunile de top ale lui Henriques este acest "extraordinar raport al contelui Bernie Cornfeld, care a transformat o companie de marketing de fonduri mutuale într-un scandal plin de suferință în spatele nebunilor din anii 1960." Cornfeld, care deținea casele orașe din întreaga lume și o flotă de avioane private, a fost arestată pentru profituri de la compania sa, Investors Overseas Services. Sante a recomandat, de asemenea, această carte să detalieze schemele lui Cornfeld "volubile și grele".

Condamnatori celebri în ficțiune

Dl. Ripley talentat de Patricia Highsmith

Am avut, de asemenea, o șansă să-i întrebăm pe Jessica Pressler ce citea în timp ce lucra la povestea lui Anna Delvey și ea a spus că a recitit-o pe The Talented Mr. Ripley, una dintre "povestile destul de clasice din New York." Obsessia lui Tom Ripley cu elegantul stilul de viață al bogatului Dickie Greenleaf îl conduce la falsificare, împodobire și, în cele din urmă, crimă. Filmul, cu Matt Damon și Gwyneth Paltrow, a adus povestea de răceală la viață.

Omul de încredere: Masquerada lui de Herman Melville

Bazându-ne pe credința noastră națională în puterea de reinventare și în dorința de bogăție nelimitată, omul con man pare a fi unic potrivit imaginației americane. Sante a spus că romanul lui Melville, povestea unui trickster care îi defraudă pe colegii de pasageri în străinătate o navă cu aburi pe râul Mississippi, este "o piatră de temelie a literaturii americane, stabilind con în calitate de tată fondator".

Citirea și ascultarea în continuare

În luna martie a anului 2012, cunoscătorul de vin Rudy Kurniawan, odată ce a dat onoarea de a deține "cu siguranță cea mai mare pivniță de pe pământ", a fost arestat atunci când alți colecționari au descoperit că a falsificat etichete și dopuri pentru a trece sticle ieftine din soiuri mult mai valoroase și mai rare. Două articole din reviste arată cum Kurniawan a păcălit lumea vinului: "Château Sucker" de Benjamin Wallace din New York și "A Vintage Crime" de Michael Steinberger în Vanity Fair . Jurnalistul Peter Hellman a spus povestea lui Kurniawan în mai multe detalii în cartea sa, In Vino Duplicitas: Răsăritul și căderea unui extraordinar al vinului, pe care Dwyer îl recomandă.

Un grup de colegii de la Hollywood care au intrat în casele celebrităților, printre care Lindsay Lohan și Paris Hilton, de a fura îmbrăcăminte și bijuterii în valoare de peste 3 milioane de dolari, nu au fost cele mai elaborate, dar obsesia lor în faima și statutul a atras atenția publicului când a fost dezvăluit în articolul Vanity Fair al lui Nancy Jo Sales "The Suspects Wore Louboutins". De asemenea, vânzările au documentat crimele adolescentelor în cartea sa The Bling Ring - una dintre cele ale lui Jennifer Jackson, directorul editorial al site-ului crimei de groază și adevărat Alinia.

În ceea ce privește podcasturile de pe artiștii notorii, Konnikova a găzduit The Grift, împărtășind o poveste despre un infamous con în fiecare dintre cele zece episoade ale emisiunii. Episodul trei, "Moștenirea de sine", detaliază infracțiunile femeii canadiene Cassie Chadwick, care a afirmat că este fiica și moștenita nehotărâtă a lui Andrew Carnegie, care se află în jurul valorii de 20 de milioane de dolari de la băncile americane la începutul secolului al XX-lea.

Podcast-ul Swindled se concentrează asupra infracțiunilor cu gulere albe și asupra intrigilor corporative. Episodul "Pharma Bro" din primul sezon detaliază modul în care Martin Shkreli a devenit cunoscut drept "omul cel mai urât din America" ​​prin intermediul schemei sale de prețuri de droguri lacomi, care la lăsat pe mulți care nu și-au putut permite medicina de salvare - și cumpărarea acestuia un fel de album Wu-Tang Clan Once Upon a Time în Shaolin .