Fabricat în Franța

Cele mai bune cărți de citit înainte de a merge la Paris, potrivit francofiliilor

Anonim

Idealul parizian Mélanie Laurent. Fotografie de credit: Universal Studios

Ziua Bastiliei este sâmbătă, 14 iulie, și pentru a sărbători ziua națională a Franței, vom dedica săptămâna celor mai bune lucruri franceze. S-ar putea să fiți familiarizați cu povestirile pe care le-am făcut cu privire la produsele și cărțile de bucate ale farmaciilor franceze , dar mergem și mai adânc în această săptămână, de la cele mai bune cărți despre Paris și franceză până la cele mai mari produse esențiale franceze și produse de frumusețe franceză mai puțin cunoscute . Bine ați venit la săptămâna Made in France .

Anul trecut, turismul de la Paris a atins un maxim de zece ani, cu 89 de milioane de vizitatori, majoritatea provenind din Statele Unite. Ceea ce are sens: americanii sunt infatuați fără speranță cu Parisul și au fost întotdeauna. "Turismul american în Franța a fost întotdeauna ca o căsătorie stâncoasă care nu se termină niciodată în divorț", a scris William Grimes în New York Times în 2004. "Deoarece, într-o adâncime, un partid este încă nebun îndrăgit (asta e noi) alții au nevoie de bani (aceștia sunt ei). "

Rezultatul acestei obsesii naționale este - pe lângă existența magazinelor de macaroane din Boston - o mulțime de oameni vorbitori de limbă engleză care fantează și citesc despre Paris, pe care am reușit să-l chemăm să vină cu o listă de cărți pe care să le citească înainte de a merge spre Paris. Cele nouă surse, care ne-au spus fiecare despre cărțile despre care cred că cel mai bine surprinde spiritul orașului, sunt: ​​Muriel Barbery, autorul Elegance of the Hedgehog ; David Lebovitz, autor al bucătăriei My Paris ; Elaine Sciolino, fostul șef al biroului din Paris pentru New York Times și autor al singurei străzi din Paris: Viața de pe Rue des Martyrs ; Kate Van den Boogert, fondatorul Gogo City Guides; Jeremy Mercer, autor al timpului a fost moale acolo: un Paris de la Shakespeare & Co. ; Edmund White, autor al revistei Inside a Pearl: "Anii mei în Paris" ; Thad Carhart, autor al găsirii Fontainebleau: un băiat american în Franța ; Lindsey Tramuta, autor al noului Paris ; și Elisabeth Ladenson, profesor de limba franceză la Columbia. Mai jos, citirea lor recomandată pentru oricine se pregătește pentru Paris.

Fictiune

Paradisul doamnelor, de Emile Zola

Elisabeth Ladenson recomandă acest roman despre nașterea magazinului, care, deși a fost scrisă în 1883, descrie ca fiind "foarte lizibil". "Acest roman Emile Zola surprinde momentul în care Parisul din secolul al XIX-lea se transforma în orașul de astăzi, " ea spune. "Principalul personaj este o femeie tânără sedusă de un antreprenor nemilos de Trumpesque, iar magazinul se bazează pe Le Bon Marché, cu o piață a produselor alimentare care oferă încă o idee despre ceea ce este descris în roman".

În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust

"Prin portretul unei societăți pierdute, veți gusta esența limbajului literar francez și înțelegerea inimii umane în ambele fațete mizerabile și sublime", spune Muriel Barbery din romanul de șapte volume al lui Proust. "Dacă nu aveți prea mult timp, începeți cu Swann în dragoste pentru a obține parfumul eleganței și spiritului Franței".

Zmeii, de Romain Gary

Burbery îi recomandă, de asemenea, pe The Romans Gary's The Kites, despre un tânăr care se apropie de vârstă, pe măsură ce Hitler se ridică la putere. "În ciuda faptului că a fost ultimul roman scris de Romain Gary înainte de a se sinucide", spune ea, "este un text viu și o mare saga despre demnitatea înnăscută a iubirii care evită dublele ispite ale sentimentalității și moralei lecții. Ea transmite o anumită idee despre Franța, despre cultura, idealurile și valorile sale, care merită să meditați înainte de a vă vizita Franța de astăzi ".

Un loc în lume numit Paris, de Steven Barclay

Elaine Sciolino recomandă citirea unei antologii a fragmentelor din ficțiune, poezie, eseuri și memorii despre Paris - care, de asemenea, se întâmplă să conțină o prefață a lui Susan Sontag și desene de cărbune de către Miles Hyman. "Această colecție conține câteva dintre vocile cele mai talente din secolul al XX-lea", spune ea. "Din Colette și Marguerite Duras, lui James Baldwin și Truman Capote. Serios, jucăuș, în mișcare. "

Invenția lui Hugo Cabret, de Brian Selznick

Acest roman, lansat în 2007, povestește povestea lui Hugo Cabret, un orfan, ceasornic și hoț, care trăiește în zidurile unei gări pariziene. Este cartea perfectă de citit unui copil înainte de o excursie la Paris, spune Jeremy Mercer. "Acum că eu sunt tată", a spus el, "eu privesc atât cărțile pentru copiii buni cât și orașele prietenoase cu familia. Invenția lui Hugo Cabret de Brian Selznick este o citire fantastică, iar Parisul, datorită muzeului științei, Turnului Eiffel și plimbărilor cu barca, este un loc surprinzător de minunat pentru copii. Singurul dezavantaj al cărții este că copiii dvs. vor dori să petreacă prea mult timp la Gare Montparnasse, una dintre cele mai mari gări ale Parisului, unde se desfășoară cea mai mare parte a acestora.

memorialistică

Viața sexuală a lui Catherine, de Catherine Millet

Catherine Millet, redactorul revistei Art Press - o revistă lunară internațională a artei contemporane - a publicat acest memoriu despre viața sexuală din 2003. Kate Van den Boogert descrie cartea ca fiind "o tulburare intelectuală". Nici o femeie nu a scris vreodată o carte ca asta. Scriitorul, criticul de artă și actorul din gang-bang Catherine Millet, memoria sexuală explicită a Catherine Millet - povestind în detaliu pasiunea sa pentru sexul grupat anonim - mi-a demonstrat libertatea morală și intelectuală disponibilă aici la Paris. Poți trăi așa cum alegi.

Singura stradă din Paris: Viața de pe Rue des Martyrs, de Elaine Sciolino

Carhart recomandă memoriile lui Elaine Sciolino, care se concentrează pe strada pariziană preferată, Rue des Martyrs. "Această carte este mult mai mult decât un memoir", spune el, "dar este unul foarte bun, pe lângă celelalte calități ale sale. Sciolino este la fel de acceptat ca orice american este probabil să fie într-un cartier apropiat Paris, Montmartre etaje. Concentrându-se pe amestecul de rezidenți pe care oamenii o singură stradă din cartierul ei, ea a întins detaliile, istoria și excentricitățile pentru a ajunge la o poveste care ar putea uneori să conducă un roman. Mai degrabă decât să judece sau să analizeze, ea îi invită pe cititor să savureze, așa cum o face, amestecul bogat de oameni și povestiri care încă mai au puterea de a face un cartier urban atât atrăgător, cât și îndrăzneț ". Ladenson recomandă, de asemenea, cartea lui Sciolino: feluri de povesti interesante de spus ", spune ea.

Magazinul de pian de pe stânga: descoperirea unei pasiuni uitate într-un atelier din Paris

Și Sciolino, coincidență, recomandă memoriile lui Carhart despre relația sa cu un restaurator parizian de pian. "Este scris și frumos scris, extras din istorie, din viața de zi cu zi, și experiențele proprii ale autorului care trăiesc în Paris. Împinge cititorul în lumea puțin cunoscută a galeriilor, a librăriilor și a atelierelor din stânga Băncii. "

Istorie

Napoleon, de Vincent Cronin

Această biografie a împăratului francez se concentrează mai mult pe personalitatea și relațiile sale decât pe războaiele și bătăliile sale. Mercer îl recomandă oricărei persoane mai puțin cunoscute în istoria franceză. "După prima mea zi de la Paris", a spus el, "mi-am dat seama că sunt un ignoramu rău. Prima carte pe care am citit-o despre acest lucru a fost Napoleonul lui Vincent Cronin. Este o biografie conversațională care oferă fundal istoric superb și vă permite să umblați prin Louvre agog la faptul că bordul Corsican a fost numit cândva locul acasă ".

Parisienii: o istorie de aventură a Parisului, de Graham Robb

Și pentru o sferă mai largă: această serie de adevărate narațiuni, despre viețile bine-cunoscute (Baudelaire, Bonaparte) și a celor mai puțin cunoscuți parizeni. "Robb este un istoric respectat al Franței și își cunoaște materialele ca și alții", spune Carhart. "El excelează în povestirea relațiilor despre parizienii individuali care sunt, la rândul lor, informativi, fascinați, ciudați și amuzanți. Narațiunea lui dezvăluie ceea ce a făcut Parisul atât de ciudat și indispensabil în ultimele câteva secole. El surprinde detaliile intime și domeniul larg și expune conexiuni profunde care ar putea fi numai franceze. Captivant."

Efectul Bonjour: codurile secrete ale conversației franceze, de Julie Barlow

Pentru a înțelege mai bine istoria relațiilor franco-americane, Ladenson sugerează această "abordare antropologică cu ușurință față de codurile culturale franceze, de un cuplu canadian care a trăit în Franța și a scris multe cărți în același sens. Aș recomanda acest lucru pentru că am observat de mult că, în general, relațiile sociale franco-americane sunt condamnate de la început, deoarece americanii nu spun bonjour atunci când intră într-un magazin (de exemplu). Francezii găsesc acest lucru nepoliticos și tratează astfel americanii ca yahoos, confirmând astfel opinia americanilor despre francezi ca fiind nepoliticoasă ".

Cum a devenit Parisul Parisul: Invenția orașului modern, de către Joan DeJean

Lindsey Tramuta recomandă eliberarea din 2014, care transformă transformarea Parisului de la orașul medieval la cel modern. "Lumea tinde să se gândească la Paris ca un oraș muzeu viu", spune ea, "sau ca un loc care se schimbă rar. Este datorită lui Joan DeJean, profesor la Universitatea din Pennsylvania și autorului a zece cărți despre Franța, inclusiv cercetarea superbă a lui How Paris Being Paris: Invenția orașului modern, că am înțeles pe deplin cât de curând orașul era . DeJean descrie cu detalii convingătoare cum Parisul a devenit orașul modern și iconic pe care îl cunoaștem astăzi, prin dezvoltări de pionierat în planificarea urbană, servicii care au revoluționat viața socială publică (cum ar fi iluminatul stradal!), Arhitectura și moda. Această citire fascinantă face ca totul să fie mai magic pentru a experimenta privirile minunate ale orașului, în toată splendoarea lor transformatoare ".

Cărți Ghid

Hungry for Paris: Ultimul Ghid pentru cele mai bune 102 restaurante ale orașului

Pentru o carte de turism centrat pe produse alimentare, David Lebovitz recomandă acest ghid pentru "cele mai bune 102 restaurante" din oraș, câștigător al premiului James Beard, Alexander Lobrano. "După ce a trăit în Paris de peste două decenii", spune Lebovitz, "Alex este una dintre cele mai fiabile referiri pe unde să mănânce în această capitală gastronomică. El nu este doar un scriitor teribil, ci un observator aspru al scenei de masă din Paris și observațiile sale la fața locului, precum și povești fermecătoare de a lua masa în jurul orașului, făcând acest lucru o mare citire și ghid pentru unde să mănânce în oraș .“

Flaneur: o plimbare prin paradoxurile Parisului, de Edmund White

Pentru o carte mai multă meditație, Sciolino îi recomandă pe The Flaneur lui Edmund White. "Mergând și rătăcind prin Paris cu marele romancier și eseist", spune ea. "Un clasic." De asemenea, Ladenson recomandă acest titlu. "Albul a trăit în oraș timp de 16 ani", spune ea, "și este în mâinile sale ghidul cel mai fermecător și priceput. Această carte mică este atât o citire încântătoare, cât și o comoară a istoriei și culturii. "

Flâneuse: Femeile merg pe jos în Paris, New York, Tokyo, Veneția și Londra, de Lauren Elkin

Jeremy Mercer, în timp ce un fan al lui White, sugerează o nouă versiune a lui Lauren Elkin, care sa mutat la Paris în 2004 din New York. "Cel mai bun sfat pentru oricine vine la Paris este să aducă o pereche bună de pantofi de mers pe jos. Rătăcind străzile, cu broască țestoasă pe lesa sau nu, este cel mai intim mod de a descoperi orașul. Tradiționaliștii îl vor sugera pe The Flaneur lui Edmund White, dar eu prefer Flaneuse lui Lauren Elkin, o viziune reimaginată a mersului pe jos în care libertatea de a avea străzile proprii este un carburant pentru creativitatea pariziană ".

Paris: O călătorie prin timp, de Leonard Pitt

Pentru un tur arhitectural, Thad Carhart recomandă acest lucru, care plasează fotografii de arhivă lângă imaginile orașului astăzi. "Leonard Pitt este un cercetător american, renumit în Franța, pentru munca sa inedită în documentarea clădirilor și străzilor din Paris care au fost rupte de la inventarea fotografiei", spune Carhart. "Elegiac și chiar trist, textul nu este niciodată sentimental. Comparând fotografiile de arhivă și cele contemporane, frumos prezentate și ușor de înțeles, Pitt invită cititorul să meargă pe străzile din Paris și să descopere trecutul și prezentul. "